Op 15 september werd de Hydrogreenn bijeenkomst georganiseerd bij Resato in Assen.

Willem Hazenberg nam ons mee in de laatste ontwikkelingen rondom waterstof. Tjerk Jansma, projectleider Groene Waterstof Booster, gaf een korte presentatie over de toekomst van Hydrogreenn. Het project is het vierde (en laatste) jaar ingegaan en een van de vragen is of / in welke vorm er een vervolg gegeven wordt aan het netwerk Hydrogreenn. Tjerk nodigde de Hydrogreenn leden uit om ideeën hierover te delen met hem of Willem Hazenberg.

Rene Schutte vertelde ons waarom HyNorth inzet op het Noorden als koploper van de waterstofeconomie. Hij lichtte daarbij toe hoe HyNorth, met steun van het regionaal bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen, zich inzet als ketenregisseur om zo de ontwikkeling van waterstofketens in Noord-Nederland aan te jagen.

Marcel Koenis benadrukte hier ook de mogelijkheden van EnTranCe voor ondernemers in Noord Nederland. We zouden ondernemers in Noord Nederland verder kunnen helpen door met elkaar te delen dat EnTranCe beschikt over veel kennis en testmogelijkheden die voor ondernemers beschikbaar zijn. Dat men weet van het bestaan van EnTranCe en hoe het voor organisaties een hulpmiddel kan zijn om hun eigen innovaties te realiseren.

Tot slot was het woord aan onze gastheer deze dag. Gerard Schuiringa van Resato vertelde ons hoe we nu stappen moeten maken in de energietransitie maar ook over hun ambitie om tot de top drie wereldwijd te behoren als het gaat om waterstof vulstations. We sloten deze bijeenkomst af met een rondleiding op locatie waar de waterstoftankstations in elkaar worden gezet. Resato levert de waterstoftankstations in drie maten. Kleine stations, voor de vloot van bedrijfswagens (100 kg H2/dag), grote stations voor (publieke) tankstations (tot 1000 kg/H2 dag) en een XL station met een capaciteit van maar liefst 10.000 kg/H2 dag. Dat zijn heel wat vrachtwagens en personenauto’s die per dag kunnen komen tanken: een vrachtwagen tankt zo’n 30-40 kg, een personen auto 5-6 kg.

Er was deze ochtend een mooie opkomst op een inspirerende locatie.

 

De foto’s en een deel van deze tekst is afkomstig van: http://energygarden.info/