Hanze Hydrogen Performance Racing (H2PR) wint prijs voor Best Design

Op 13 mei heeft Hanze Hydrogen Performance Racing (H2PR) meegedaan aan het NK Horizon Hydrogen Grand Prix. Horizon Educational organiseert de laatste jaren waterstofraces waar inmiddels vijfhonderd teams en drieduizend studenten aan hebben deelgenomen. Na een korte voorbereidingstijd van zes weken heeft het team zich geplaatst voor het NK. Hier werd gestreden met 18 teams om twee WK tickets.

H2PR is een team bestaande uit 10 studenten van het Noorderpoort, de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en EnTranCe | Centre of Expertise Energy. Samen werkten zij aan een gezamenlijke opdracht: het ontwikkelen van een waterstof gedreven raceauto. Een uitdagende klus, want voor het goed functioneren van de auto is de besturing, motor en accu vervangen. In totaal zijn maar liefst 3300 onderdelen geassembleerd!

Teambuilding

Als we vragen naar de samenwerking binnen het team geeft teamlid Nushrat aan dat het fantastisch was om mee te maken. Het team heeft met elkaar ontzettend veel plezier gehad en vond het geweldig om te zien dat zoveel kennisinstellingen en gepassioneerde studenten meededen. H2PR bestaat uit verschillende nationaliteiten en de studenten zijn afkomstig van verschillende kennisinstellingen. Dit zorgde de eerste twee weken voor wat afstand en de behoefte aan taken die paste bij hun opleiding maar op de dag van de kwalificaties ontstond er echt een team waarin nationaliteit of opleidingsniveau geen rol meer speelde. Nushrat geeft aan dat ze erg trots zijn op wat ze bereikt hebben, zeker als je bedenkt dat het team elkaar twee maanden voor het NK voor het eerst zag.

Best Design

Het resultaat? Lange tijd reed het team bovenin het klassement. Door enkele technische mankementen moesten zij spoedreparaties uitvoeren. Ze gaan dit jaar niet naar het WK, maar het team heeft wel een knappe 6e plaats behaald! Het team ging niet met lege handen naar huis! Ze hebben de eerste prijs gewonnen voor design! Naast de prachtige kleursamenstelling zijn ook alle sponsoren zichtbaar op de wagen. Professioneler kan haast niet!

Nushrat vindt het overweldigend dat ze, met 18 teams in de race, de prijs voor Best Design hebben gewonnen. Het ontwerp is gebaseerd op kleuren die de kennisinstellingen van de studenten representeren (oranje van de Hanze Hogeschool, geel voor Noorderpoort, etc.) en afgebeeld op de kleur voor waterstof, blauw. De ramen hebben we transparant gemaakt zodat we tijdens demonstraties het mechanisme van de auto zichtbaar kunnen maken. Na de zes uur durende race waren we uitgeput en vermoeid maar door de bekendmaking van deze mooie prijs was dit gevoel direct weer verdwenen.

H2PR zal tijdens het wereldkampioenschap in Assen alle deelnemende teams uit Nederland met enthousiasme aanmoedigen. Het is een eer om aanwezig te zijn en kennis te maken met andere enthousiaste waterstof racers wereldwijd.