23 februari, op deze donderdagavond kwamen we bij elkaar in het kader van Hydrogreenn.
Deze keer vroegen we Holthausen Clean Technology om de deuren voor ons te openen.
Deuren die ons een blik gaven op een toekomst met waterstof. Want deze toekomst is hier allang begonnen!

 

 

Carl Holthausen vertelde ons dat avonden als deze vaker bij hun plaatsvinden. Daarin delen ze graag de prachtige dingen die ze doen in de hoop daarmee de bezoekers te inspireren. Bang voor concurrentie zijn ze in Hoogezand niet. Sterker nog, de wereld heeft die concurrenten juist hard nodig.

De avond begon met een korte inloop, met meer dan 40 aanmeldingen beloofde het een succes te worden. Er waren veel bekende gezichten maar we mochten ook nieuwe mensen welkom heten. Nadat Carl Holthausen de avond had geopend praatte Willem Hazenberg ons bij over de laatste waterstof-ontwikkelingen.

Daarna was het tijd voor het inspirerende verhaal van Holthausen. Hoe hun start met de Hesla wereldnieuws werd en hoe ze als klein bedrijf in Hoogezand wagens rond hebben rijden in heel Europa. Plannen over grootschalige projecten met waterstof schieten als paddestoelen uit de grond. Mooie beloftes voor de toekomst. Maar hier, in Hoogezand, is de belofte al realiteit.

Aberdeen, Dortmund, Parijs en zelfs het mooie Groningen, ze kloppen van heinde en verre bij Holthausen aan voor hun expertise. Al zeker elf jaar bouwen ze bij Holthausen aan voertuigen op waterstof. Van veegwagen tot vuilniswagen en van transportbus tot een Ground Power Unit (GPU) op vliegvelden. En de kers op de taart? Dat is de samenwerking met Friesland Campina en transportbedrijf Baas. Die samenwerking zorgde ervoor dat er nu een truck op waterstof rondrijdt met de merknaam Holthausen.

De truck rijdt 24 uur per dag en 7 dagen per week bij boeren langs om melk te laden.
Een superstille vrachtwagen op waterstof die, speciaal voor deze avond, een korte pauze in de duurproef inlaste.
Carl eindigde met een oproep, ga nu aan de slag met waterstof!
Alle verstrekte subsidies met bijbehorende plannen voor later zijn prachtig maar de toekomst is nu.

Na dit inspirerende verhaal konden we met eigen ogen zien wat er zoal met waterstoftanks de werkplaats uitrolt. Verschillende voertuigen waren opgesteld en konden van alle kanten bekeken worden met daarbij een verhelderende uitleg van Carl Holthausen en Aldwin Oechies. Natuurlijk was het een kleine uitdaging om de groep weer bijeen te krijgen voor de volgende programma-onderdelen.

 

 

De provincie Drenthe bracht onze aandacht naar het EK WIELRENNEN in het najaar. Drenthe is de gastheer van het EK wielrennen, het EK tijdrijden en het EK Mixed Relay. Deze worden in september gereden. De provincie wil de aandacht voor deze sport graag aangrijpen om de wereld te laten zien hoe ver de regio is met waterstof. Dit willen ze doen door o.a. elektrolysers of tankstations in de regio in beeld te brengen maar ook door de volgauto’s in de koers voornamelijk op waterstof te laten rijden. Met het EK zetten we de (waterstof)regio op een positieve wijze in de etalage. Het is een mogelijkheid om met professionals te netwerken en het verhaal van de mooie toekomst van Drenthe te vertellen. Suggesties voor het event zijn welkom bij de provincie. Zie daarvoor ook de sheets van Provincie Drenthe onderaan dit bericht.

De afsluiter van de avond was Tjerk Jansma met het verhaal over de Groene Waterstof Booster. Daarin werd ook de aandacht gevestigd op de opleidingen die HanzePro heeft ontwikkelt voor de professionals. Daarnaast werd de workshop op 8 maart 2023 benoemd waarin wet- en regelgevingen, en vergunningen worden behandeld. Een praktische workshop over hoe je aan de slag kan met waterstof.

Zoals gebruikelijk sloten we de avond af met een drankje zodat er nagepraat kon worden en er alle gelegenheid was om te netwerken.

Bij deze willen we Holthausen Clean Technology nogmaals bedanken.
Hun mentaliteit van durven en doen en de bevlogen manier waarop ze dit oppakken heeft ons allen geïnspireerd.

Voertuigen op waterstof

De presentaties die deze avond zijn gegeven zijn hier terug te kijken.

Presentatie Holthausen

Presentatie Willem Hazenberg

Presentatie Groene Waterstof Booster

Presentatie Provincie Drenthe

 

Foto’s en filmpje van Tineke van der Meij, Björn de Vries en Britta van der Pal