Opening eerste testlocatie voor waterstoftechniek (WING)

Het eerste publiekelijk beschikbare testnetwerk in Nederland voor waterstof wordt dinsdag 18 januari geopend in Groningen. Wederom bewijst Noord-Nederland hiermee haar positie als Hydrogen Valley. Met dit gloednieuwe Waterstof Innovatie Netwerk Groningen (WING) kan het midden- en kleinbedrijf (zoals netwerkbeheerders, installateurs en andere technische organisaties) trainingen met waterstof voor hun personeel organiseren, fysieke tests uitvoeren en hun technologie demonsteren. Het testnetwerk is te vinden in de energietransitie-proeftuin van EnTranCe – Centre of Expertise Energy op de Zernike Campus van de Hanzehogeschool.

Samen met partners Emerson, GasTerra, DNV en N.V. Nederlandse Gasunie organiseert EnTranCe deze middag lezingen over o.a.: de zakelijke kansen die groene waterstof biedt, hoe de energietransitie kan worden versneld met (samenwerken op het gebied van) waterstof, verschillende testmogelijkheden, de juridische aspecten rond werken met waterstof en praktisch en fundamenteel onderzoek waar de Hanzehogeschool zich mee bezighoudt. Ook komen veiligheid, operatie en onderhoud, installatie en communicatie aan bod. Verder kijken we naar de eerste ervaringen van partners die hun testen/onderzoek met waterstof(toepassingen) op het WING uitvoerden.

Het WING is een aanvulling op de reeds bestaande Energie Transitie Brug (ETB) van EnTranCe. Dit netwerk kon al warmte, koude, aardgas en elektriciteit leveren. Vanuit het consortiumproject de Groene Waterstof Booster is er nu de uitbreiding met een waterstofvoorziening gekomen, om zo te voldoen aan de vraag naar experimenteerruimte voor groene waterstof. Het testnetwerk is voorzien van meerdere waterstofaansluitingen van 30 mbarg tot 8 barg en zelfs een aansluiting met hogere druk is mogelijk. Zo kunnen verschillende partijen nog sneller demonstreren, innoveren en samenwerken aan de inzet van deze energiedrager.

In verband met de coronamaatregelen zal het openingsevent online bij te wonen zijn. Aanmelden voor de opening kan via deze link.

Datum: 18 januari 2022 van 15:00 – 16.00 uur

Locatie: online livestream

Meer informatie is te vinden op de website van EnTranCe.