RENDO, Cogas en BAM Energie & Water openen het waterstof testnetwerk bij EnTranCe

Binnen de test- en opleidingsomgeving van Groene Waterstof Booster heeft RENDO samen met netwerkbeheerder Cogas en BAM Energie & Water op 11 mei het waterstof testnetwerk op het terrein van EnTranCe geopend.

Met dit netwerk kan veel praktische ervaring met waterstof in de gebouwde omgeving opgedaan worden. Denk aan meer kennis over bijvoorbeeld veiligheid, beheer en onderhoud van het waterstofnet.

Eddy Veenstra (directeur N.V. RENDO Holding): “Waterstof gaat een belangrijke rol spelen binnen de energietransitie. De distributie van waterstof door het gasnet moet goed getest worden. Veiligheid staat voorop. De ervaringen op EnTranCe spelen al dit jaar een belangrijke rol bij de realisatie van de Waterstofwijk in Hoogeveen.”

Gerald de Haan (algemeen directeur Cogas): “Het waterstoftestnetwerk bij EnTranCe is voor Cogas en onze netbeheerder Coteq een belangrijke eerste stap om kennis en ervaring op te doen met waterstof. Wij willen voor 2030 waterstof ready zijn; dat betekent dat het voor ons dan business-as-usual is om waterstof toe te passen. Dit proefnetwerk is daarin de eerste stap. Het gezamenlijk opbouwen van kennis en ervaring. Deze kennis en ervaring gebruiken we om de volgende stap in ons eigen verzorgingsgebied te realiseren. Daarvoor werken we nu samen met de Twente Safety Campus om een unieke onderzoeks- en trainingslocatie te ontwikkelen voor veiligheidsvraagstukken.”

Frank Kattier (directeur BAM Energie & Water): “Wij zien het waterstoftestnet als een belangrijke stap om groene waterstof toe te passen in de gebouwde omgeving. Met dit testnet kunnen onze monteurs ervaring opdoen, kunnen we met elkaar leren en verbeteren en zijn we goed voorbereid op het aanleggen van waterstofnetten in de gebouwde omgeving.”

Gebruikt materiaal

RENDO, Cogas en BAM zetten in de testomgeving bewust materialen in die al eerder zijn gebruikt in het gasnetwerk, zoals gebruikte stukken gasdistributieleiding en een gasstation. Op deze manier kan worden getest hoe waterstof veilig kan worden vervoerd in het bestaande gasnetwerk.

Het waterstof testnet heeft een open karakter waar verschillende partijen kennis en ervaring kunnen opdoen. Het distributienet wordt in eerste instantie gevoed door 100% waterstof, maar optioneel is een mix van aardgas en waterstof mogelijk