Training Waterstof & Veiligheid een succes!

Het was voorjaar 2021, dus het regende. Extra veel die dag leek het wel. Maar op EnTranCe vond na lange tijd weer een ‘live’ event plaats, de tweede editie van de training Waterstof & Veiligheid was een feit!

Met gepaste maatregelen konden we op donderdag 29 april de tweede editie van de training Waterstof en Veiligheid organiseren. Op EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool. In maart 2020 is deze training door Energygarden, onder de vlag van het project de Groene Waterstof Booster ontwikkeld. De eerste uitvoering was gepland half april 2020. Dat werd een online variant in oktober 2020. Nu, een jaar later en bijna zoals bedoeld, konden we wel terecht op locatie bij EnTranCe.

In totaal 13 deelnemers volgden in de ochtend een theoriegedeelte over de toepassingen van waterstof. Hierbij werden ook enkele voorbeeldprojecten binnen de gebouwde omgeving in Hoogeveen en Zeeland geïllustreerd. In de middag was het – tussen de buien door – tijd voor het praktijkgedeelte. Hierin werd onder andere een waterstofbrander gedemonstreerd. Met uiteraard iedereen op veilige afstand! 😉

Met Ted Wildenberg (EnTranCe) over het Waarom van Waterstof, de waterstofinfrastructuur op EnTranCe en de vele leerpunten uit het project Waterstofwijk Hoogeveen. Alfons Krom (Gasunie) over wat waterstof is, de overeenkomsten en verschillen met aardgas. Als voorbeeld liet hij de casus van de waterstofleiding in Zeeland zien. De demonstratie van de eigenschappen van waterstof aan de hand van de waterstoftafel door Cees Lock van KIWA konden we overdekt doen in ‘de hangar’ bij het hoofdgebouw.

Zoals een van de deelnemers na afloop aangaf: “Ik heb veel gehoord en gezien. Vooral veel ‘ohja dingetjes’, van hier moet je extra opletten en deze aandachtspunten zijn van belang als het gaat om veiligheid. Ook biedt het nieuwe kansen om ons bedrijf in het noorden op de kaart te zetten en netwerk te verbreden.”

Ook coördinator Tineke van der Meij kijkt tevreden terug op deze tweede editie. “Ik ben vooral hartstikke blij dat we het weer op locatie konden geven in de EnergyBarn en de demonstraties live konden uitvoeren. Dat geeft toch een heel andere dynamiek.”

We zijn voornemens na de zomer de training een vervolg te geven, zij het in een wellicht iets aangepaste vorm. Voor de aankondiging kunt u onze website in de gaten houden. Wilt u alvast op de wachtlijst, dan kan dat door het contactformulier in te vullen o.v.v. ‘Training Waterstof & Veiligheid’.