De Groene Waterstof Booster loopt inmiddels vier jaar. Omdat er al veel mooie vouchertrajecten voorbij zijn gekomen besloten we om hier nog voor de zomer op terug te blikken. Dat deden we afgelopen donderdag, op 22 juni. Samen met de betrokken partijen, waar we de afgelopen jaren mee samen hebben gewerkt, lieten we ons inspireren door drie geweldige verhalen.

 

Vier jaar Groene Waterstof Booster
Er was een kort programma opgesteld waar we tussen 09:00 en 11:00 doorheen liepen. Na de koffie en de thee begonnen we dan ook al vrij snel aan een korte samenvatting van de afgelopen vier jaar. Tjerk Jansma vertelde hoe het project tot nu toe is verlopen en waar we tegenaan zijn gelopen. Zo zorgde Corona voor een moeizame start maar bleef daarna de belangstelling groeien. Mede dankzij fysieke bijeenkomsten is de naamsbekendheid van de Groene Waterstof Booster gegroeid. Er werd ingezoomd op het aantal voucheraanvragen, hoeveel er goedgekeurd werden en dat het voor de meeste partijen een prachtig netwerk heeft opgeleverd. Inmiddels is de Groene Waterstof Booster een naam die bij velen bekend is en vaak wordt genoemd binnen het netwerk van waterstof.

 

 

De vouchercarrousel
Na de inleiding gingen we in drie verschillende groepen uiteen. Iedere groep schoof aan bij een uitgewerkt voorbeeld uit het vouchertraject. Drie trajecten werden door de betrokken MKB-ers toegelicht. Ze werden daarbij begeleid door een betrokken facilitator en bijgestaan door de expert die vanuit de Groene Waterstof Booster aan hen werd gekoppeld. Op de afbeeldingen hieronder kun je zien welke vouchertrajecten we hebben doorgesproken. Natuurlijk was er ook ruimte om de nodige vragen te stellen. Zo hebben we deze middag van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.

 

 

De toekomst
We sloten af met een dankwoord. Daarbij hebben we de leden van de vouchercomissie extra in het zonnetje gezet. Dankzij de kundigheid van de vouchercomissie kunnen alle binnengekomen aanvragen in korte tijd beoordeeld worden. Dit is voor de laagdrempeligheid van het traject erg waardevol. Daarnaast keken we vooruit naar de toekomst. De Groene Waterstof Booster loopt in zijn huidige vorm nog door tot 1 november 2023. In het vroege najaar zullen we nog een reis organiseren naar de Hydrogen Technology Expo Europe in Bremen. Ook zijn we nog op zoek naar een mooie locatie voor een Hydrogreenn bijeenkomst in het najaar.

Op dit moment wordt er druk nagedacht hoe we na 1 november 2023 de succesvolle onderdelen van Groene Waterstof Booster voort kunnen zetten. Daarbij wordt er in ieder geval gekeken naar een vervolg op het vouchertraject en het in stand houden van het Hydrogreenn netwerk.

 

New Energy Forum
Aansluitend vond het New Energy Forum op dezelfde locatie plaats. Een inspirerend programma waarbij sprekers over de energietransitie hun verhaal met ons deelden. Daarnaast waren er ook allerlei demonstraties te zien waarbij de bezoekers een beter beeld kregen van alles wat op dit moment al mogelijk is. Zo konden bezoekers kijken bij de elektrolyser van Douna en bij de H2-Sensible, een innovatieve waterstofsensor gebaseerd op een glasfiber. Deze producten zijn in samenwerking met de Groene Waterstof Booster tot stand gekomen of getest. Ook was er sprake van een wereldprimeur. Op het terrein was de eerste waterstof gevoede Ground Power Unit van airport Eelde te bezichtigen. De Ground Power Unit voorziet aan de grond staande vliegtuigen van stroom. Holthausen Clean Technology had een groot aandeel in de ombouw van de aggregaat van diesel naar waterstof. Zij deden dit o.a. met medewerking van een docent/onderzoeker van de Hanzehogeschool en studenten werktuigbouwkunde.