Waterstofreis door Noord-Nederland

Op donderdag 19 januari bezochten we met 40 enthousiaste deelnemers vijf prachtige organisaties die zich richten op waterstof.

Een waterstofreis door Noord-Nederland die tot stand kwam door een samenwerking van Groene Waterstof Booster en de gemeente Groningen. Dit in het kader van Eurosonic Noorderslag dat in het teken staat om de muziekindustrie op weg te helpen naar een duurzame toekomst. Om die reden werden toonaangevende onderwerpen en innovaties geagendeerd.

EnTranCe

We begonnen de reis bij EnTranCe – Centre of Expertise Energy in Groningen. De deelnemers maakten kennis met elkaar tijdens de lunch en kregen een uitleg over EnTranCe. Zo kregen ze te horen hoe je als ondernemer gebruik kan maken van onze expertise en over de mogelijkheden om te testen in onze proeftuin. Daarna volgde een rondleiding in de proeftuin waarbij we een kijkje namen bij een ondernemer die met een brandstofcel installatie een omgeving van de gemiddelde huishouding nabootst. Ook bekeken we de duurproeven die we in de proeftuin doen met Waterstof CV ketels. Daarna was het tijd om de weg te vervolgen en met de bus Noord-Nederland verder te verkennen.

DNV

Onze tweede stop was DNV in Groningen. Bij DNV zagen we het verschil tussen een aardgasvlam en een waterstofvlam. Niet alleen was er een groot verschil te zien, het was ook te voelen. De waterstofvlam is veel minder waarneembaar maar veel beter voelbaar. Dat de vlam warmer is voelde je niet alleen je zag het ook op de naastgelegen warmtemeter. Daarnaast vertelden ze over hun onderzoeken aan allerlei (huishoudelijke) toepassingen. Bijvoorbeeld op het gebied van verwarmen en koken met waterstof en aardgaswaterstofmengsels.

SinneWetterstof

Na ons bezoek aan DNV reden we door naar Oosterwolde waar we bij SinneWetterstof het hele traject doorliepen. Van het opwekken van zonne-energie naar het omzetten in waterstof. De geproduceerde waterstof zal uiteindelijk worden opgeslagen in tubetrailers voor het vervoer.

Hoe het bij SinneWetterstof precies in zijn werk gaat lees je hier. 

Resato Hydrogen Technology

We vervolgden onze reis naar Resato Hydrogen Technology in Assen waar we een kijkje mochten nemen op de werkplaats. Hier bouwt Resato haar tankstations voor waterstof. Aan het aantal vragen was te merken dat het enthousiasme en de leergierigheid ook op de vierde stop nog volop aanwezig was.

Qbuzz

We sloten onze reis af bij Qbuzz in Groningen. Qbuzz reed al in 2017 met waterstofbussen door Groningen en Drenthe. Hier werd ons dan ook verteld dat werken met waterstof voor de enthousiastelingen is die met volle kracht voor de energietransitie gaan. Als je niet bestand bent tegen beren op de weg dan is waterstof nu nog een te grote uitdaging. Maar voor wie daar wel tegen bestand is zal waterstof de oplossing kunnen zijn!

Meer lezen over waterstof voor zware mobiele toepassingen? Lees hier dan verder.

Na de rondreis was er een optioneel programma waarbij o.a. een kijkje genomen kon worden in het Waterstof Experience Center op de Grote Markt.

In het Waterstof Experience Center kon men zien welke diverse mogelijkheden waterstof biedt. In drie speciaal daarvoor ingerichte Domes werd de rol van waterstof in de energietransitie uitgelicht.

De avond kon muzikaal worden afgesloten met een swingend programma op de Grote Markt

 

Foto’s: Bert Lanting – Tineke van der Meij

Foto's: Bert Lanting