Eerste online training Waterstof & Veiligheid een feit!

Op 28 oktober is de cursus Waterstof en Veiligheid, ontwikkeld als onderdeel van het project de Groene Waterstof Booster voor het eerst  (online) gehouden. Met MKB- bedrijven in Noord Nederland als belangrijkste doelgroep. Dat is gelukt, met deelnemers – uit Drenthe, Friesland,  Groningen en Overijssel : Installatiebedrijf Aalbers installatietechniek uit Nieuw- Buinen, Koninklijke Damstra uit Driezum, Eekels Technology uit Kolham, Witteveen+Bos uit Deventer, en een docent van het Noorderpoort college in Groningen.

Een actieve groep, waarbij iedereen was geïnteresseerd in hoe waterstof een onderdeel kan zijn van de energietransitie en hoe zijn of haar organisatie daaraan een bijdrage kan leveren.

Het theorie deel en de cases werden afwisselend gepresenteerd door Ted Wildenberg van de Hanzehogeschool Groningen en Alfons Krom van NV Nederlandse Gasunie. Met vragen als: Waarom waterstof als onderdeel van de energietransitie, waarom nu, en wat is het eigenlijk? Alfons ging (een beetje) de diepte in over de natuurkundige eigenschappen en wisselwerking van waterstof met materialen, zoals in pijpleidingen.

Als praktijkvoorbeelden keken we naar de waterstofleiding van Gasunie in Zeeland, de waterstof infrastructuur op EnTranCe en de experimenten met de waterstof-CV ketel (Waterstofwijk Hoogeveen) aan bod.  Het laatste half uur liet Rene van Blanken van KIWA een aantal experimenten zien met de waterstoftafel. Ontwikkeling, coördinatie en moderatie door Tineke van der Meij van EnergyGardenNL