Hydrogreenn sessie - een fysieke ontmoeting op plant van ENGIE

Voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar weer een ‘echte’ Hydrogreenn zaalbijeenkomst. Wennen, maar zo fijn dat het weer mogelijk is. De Hydrogreenn bijeenkomsten werken met Covid-19 toegangsbewijzen. Op woensdag 15 september 2021 kwam het Hydrogreenn netwerk samen op de plant van ENGIE Netherlands in de Eemscentrale (Eemshaven). In totaal 32 man bezochten de plant en werden bijgepraat over de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen rondom (groene) waterstofprojecten in Noord-Nederland.

Al hoewel, stiekem stonden we ook stil bij projecten in Noord-Holland onder de vlag van EQUANS. Verder updates van HyNetherlands (een groene waterstofketen), HyWay27 (in de wandelgangen beter bekend als de H2 backbone), Hydrogreenn en onze eigen Groene Waterstof Booster. Projectleider Tjerk Jansma vertelde dat er nog steeds ruimte is voor het invullen van experimenteerruimte middels de kleine of grote voucher. Hij deed de oproep aan innovatieve bedrijven met een idee om zich te melden. Op deze pagina is meer informatie te vinden.

In de middag volgde een welkome lunch en daarna nog de ENGIE plant verkennen met de installateurs/controleurs. Opvallend veel van de processen gaat al geautomatiseerd. Voor velen onder ons leverde deze rondleiding interessante nieuwe inzichten op. Het uitzicht vanaf het dak van de centrale over het Wad was de bonus van de dag.

De conclusie van de dag was, steeds meer tankstations en dus ook toename voertuigen op H2, steeds meer investeringen en een steeds groter wordende rol voor de industrie. Niet te lang op elkaar wachten. Binnen het onderwijs worden modules ontwikkeld om vakmensen op te leiden en deze worden nog dit jaar op de markt gebracht. Niet alleen voor het MBO, maar ook het HBO volgt. De rol en het aansluiten van het regionale Mkb bij zulke projecten is soms zoeken, maar kansen liggen er genoeg. Het Hydrogreenn netwerk ook buiten de events in de gaten houden, is aan te raden.

 

Zoals gebruikelijk stellen wij naar afloop de presentaties beschikbaar, zodat u deze nog eens rustig kunt raadplegen. Deze volgen in de loop van de week van 20 september. De volgende Hydrogreenn bijeenkomst vindt plaats bij de proeftuin van EnTranCe Groningen. Over de datum was enige verwarring (excuses), maar we kunnen bevestigen dat het op woensdag 17 november 2021 plaats zal vinden. Die datum kan dus alvast met potlood in de agenda’s. Achter de schermen wordt gewerkt aan de voorbereidingen van een interactief programma. Afhankelijk van de Covid-19 ontwikkelingen, hopen we dan een nog groter deel van het netwerk te mogen verwelkomen. Hopelijk tot dan!

Met dank aan de gastvrijheid en organisatie van ENGIE Energie Nederland.