Op 18 april waren we tijdens een Hydrogreenn bijeenkomst op bezoek bij Intergas in Coevorden.
De locatie van Intergas bevindt zich op de grens van Nederland met Duitsland. Het kan dan ook niet anders dan dat dit bedrijf een grensverleggende filosofie heeft over hun bedrijfsvoering.

Na het welkomstwoord was het woord aan Intergas zelf. Per jaar verlaten 300.000 verwarmingsketels hier de fabriek. Daarnaast worden er dit jaar ook 30.000 hybride warmtepompen geproduceerd. Dat is een heel ander beeld dan een jaar geleden toen er nog 1000 hybride warmtepompen per jaar van de band rolden.

 

 

Ons Hydrogreenn bezoek staat natuurlijk vooral in het teken van de 100% waterstofketels die Intergas ontwikkelt en produceert. In het Tiny House in Hoogeveen hangt al een werkende waterstof cv-ketel die al is gepresenteerd in verschillende gemeenten in de regio. Daarnaast is het Tiny House ook in Den Haag onder de aandacht gebracht. Hier waren ze verbaasd dat de technologie als zo ver is waarbij er naast een hybride warmtepomp ook al een cv-ketel op waterstof is geproduceerd.

Het Tiny House is slechts een begin want inmiddels is Intergas druk bezig met de uitvoering van WaterstofWijk Wagenborgen. WaterstofWijk Wagenborgen is een project waarbij de woningen klaargemaakt worden voor de toekomst. De betrokken partijen kunnen er leren van de opgedane ervaringen en kennis waarbij Intergas de leverancier is van de  hybride warmtepomp en de waterstof cv-ketel

Na de presentatie van Intergas waarbij we begonnen in het verleden en we in het verhaal mee werden genomen naar de toekomst, is het woord aan René Schutte van HyNorth.

René Schutte benadrukt het belang van waterstof omdat het een oplossing biedt voor het opslaan van energie als er niet voldoende energie beschikbaar is uit zon of wind. Ook gaf hij ons de boodschap mee dat de energietransitie geen competitie is. Wanneer andere regio’s of bedrijven in onderzoeken of uitvoering op ons voorlopen is dat alleen maar winst. Zo kunnen we van elkaar leren en elkaar versterken met de kennis die we gezamenlijk hebben.

Na de inspirerende woorden van Intergas en HyNorth volgde er een rondleiding door de fabriek.
Wat gelijk opviel was de prettige sfeer die op de productielocatie aanwezig was. Een overzichtelijke en opgeruimde omgeving die ons de indruk gaf dat alles goed georganiseerd verloopt.

Naast de productie beschikt Intergas ook over een vooruitstrevende R&D afdeling.

 

De energietransitie is geen competitie.
Laten we van elkaar leren en elkaar versterken.

Na de rondleiding was het de beurt aan Willem Hazenberg die ons, zoals gebruikelijk, bijpraatte over de laatste ontwikkelingen op het gebied van waterstof. Daarna praatte Tjerk Jansma ons bij over de ontwikkelingen binnen het project van de Groene Waterstof Booster en over de nieuwe ontwikkelingen die hij tegenkwam tijdens zijn bezoek aan de Hannover Messe.

Voordat we afsloten was het woord aan de provincie Drenthe. De provincie Drenthe bracht onze aandacht naar het EK WIELRENNEN in het najaar. De provincie wil de aandacht voor deze sport graag aangrijpen om de wereld te laten zien hoe ver de regio is met waterstof. Met het EK zetten we de (waterstof)regio op een positieve wijze in de etalage. Suggesties voor het event zijn welkom bij de provincie. Zie daarvoor ook de sheets van Provincie Drenthe onderaan dit bericht.